Sunday, January 25, 2015

Family Trip (Backpackers) ke Langkawi

Assalamualaikum semua,

Tetiba TT rasa nak buat review psl family trip kami kali ni.
Kalau yang da baca daripada facebook wife TT mgkin da ad gambaran.
Tapi wife TT jenis post gamba j.
Ni TT nak bagi detail sedikit sebanyak.
Semoga berguna terutama yang nak bercuti dgn bajet yg cukup2.
Recommended ntuk honeymoon secara bag packers kali pertama di Langkawi.
*Ringkasan kesemua kos ada di pengakhiran review ini.

P/s: Ini untuk percutian BUKAN cuti sekolah/umum. Kami pergi khamis balik sabtu. Kalau pergi waktu cuti harga2 yang tertera disini mgkin akan meningkat 2,3x ganda drpd biasa. 
**1 lagi sediakan duit lebih untuk bayaran deposit atau caj tersembunyi. Bayaran ni kebanyakan tidak diberitahu awal. Deposit untuk apa? Teruskan membaca.

Ok pembuka cerita.
Hari pertama
Kami gerak drpd Penang dlm pukul 8 n smpi di Jeti Kuala Perlis dlm kol 11.
Berhenti rehat kat RnR Gurun dalam sejam nak bersiapkan Airis Khaireen.
Daripada Penang ke Perlis ni hny jumpa RnR Gurun ni je tau.
Tol daripada Penang (Plaza Tol Sg Dua) ke Plaza Tol Hutan Kampung dalam RM13 kemudian jumpa Plaza Tol kena RM1.60
Lepas tu terus menuju ke Kuala Perlis.
Sampai2 sana sewa parking kereta berbumbung ntuk 3hari2malam dalam RM45.
Hati2 dalam memilih tempat parking sbb sampai2 je kt area Kuala Perlis ni msti ad ulat yang menaiki moto ikut kita ntuk tawarkan kita parking.
Ada review org yg mana btau nak parking berbumbung tapi dorg tnjukkan parking kt bwh pokok je.
Caj pn mgkn sekali ganda harga.
Tempat TT parking tu selang 1,2 drpd tempat parking bdekatan dgn jeti.
Kalau jalan lepas drpd Jeti tu jumpa je tmpt parking berbumbung sebelah kiri, kira betul la tu.
(Tapi ada juga cerita dimana masa parking ad yang menyedut minyak kereta. Oleh yang demikian xperlu tinggalkan minyak yang banyak n jangan pula smpi xde minyak langsung)
Lepas tu kami beli tiket feri dkt kaunter sebelah pintu masuk jeti.
Harga tiket : RM18 - Dewasa RM12 - Kanak2
Perjalanan ke Jeti Kuah kat Langkawi lebih kurang Sejam.
(Tiket feri kena simpan sebab bukti duduk di langkawi berapa lama bila diminta oleh kastam)

Sampai jeti kami kol agen kereta sewa kami.
Kami guna servis K.Ina - 0194658363
Kami sewa kereta Myvi dpt RM120 2Hari atau 48jam.
**(Kena DEPOSIT kunci RM50)
Mula2 naik iswara kemudian tukar kt depan Hospital Langkawi sbb kami tak btau awl kami dh naik feri n mereka pn tlupa kami start myewa hari tu.
Lepas makan nasi blauk (TT n Airis) n Nasi Goreng KG sgt pedas (Ibu) dpn hospital tu kami terus ke hotel.
Kami duduk di Federal Villa Langkawi.
Masa check in isi2 borang n bg IC.
Sekali lg kami tkena.
**(Kena DEPOSIT RM200)
Federal Villa ni kami booking 3 bulan awal daripada bulan November lagi.
Rates kami dapat RM55 semalam n kami tidur 2 malam.
Ini rates ntuk kakitangan awam SAHAJA.
Kalau biasa untuk Federal Villa ni dalam RM250+ n Holiday Villa dalam RM450+
Federal Villa ni dalam kawasan Holiday Villa.
(Tetiba terasa beruntungnya dapat kahwin dengan kakitangan awam. Hahaha.)
¹st impression kami mula2 tgk hotel n bilik kami terasa mcm dok hotel mewah r plak.
Hahaha.
Sebabnya kami jenis jarang dpt tidur hotel mcm ni.
Tgk flyers dorg rse mcm serba serbi kena caj terutama pool.
Tapi rupanya ad swimming pool free n private pny.
Fuhh selamat sbbnya antara sebab utama kami dok hotel sbb nk bg Airis mndi kolam.
Lepas lompat2 atas katil kami ke Pantai Cenang.
Kami xthu kt mana Pantai Cenang ni sbnrnya.
Ikut GPS btau da dkt tp xthu nk parking mana.
Last2 kami masuk kt celah2 antara hotel ap ntah yg polis dok bt roadblock kt situ.
Pantai mmg cantik tapi mgkn sbb bkn musim cuti jd mcm xde org je.
Dan r jamu mata tgk mat saleh.
Hahaha
Lepas tu bagi airis mandi2 pantai jap kami pn balik bilik.
Owh lupa, kebetulan malam tu ad pasar malam bdekatan hotel kami ni.
Langkawi ni klo xsilap tiap2 malam ad pasar malam tapi tempat lain2.
Makanan kt pasar malam ni lebih kurang je mcm yg biasa kita jumpa n hrga pn lebih krg.
Biasanya lebih 50sen ke atas.

Hari kedua
Bangun2 pagi TT kuar bilik jalan2, pukul 8 tu gelap lagi.
Jalan punya jalan terus jumpa pntai Rupanya bilik kami dekat sgt dgn Pantai Cenang ni.
Hahaha.
Swimming pool pn xjauh.
Balik bilik kejutkan Airis dengan xmakan n mandi lg terus berenang dalam kolam.
Lps tu mandi pantai pulak.
Tapi dlm kol 9 tu pantai dia msih air surut.
Xsyok mandi pantai air cetek sgt.
Untuk si kecik tu OK la.
Nmpk2 pantai j Airis ckp "Papa, ayaq banyaq"
Hahaha.
Lps mandi kami terus ke Bird Paradise Wildlife Park.
Tiket masuk Dewasa RM18 Kanak2 RM12
Sebelum msuk kami beli siap ice blended yg ad jual kt stu tp cair.
Beli sbb igtkn dalam tu pnas tp rpe2nya sume tmpt berbumbung.
Jd klo nk pergi time hujan pn ok.
Sebelum masuk kami beli makanan ntuk binatang dalam tu.
Sayuran campur2 dalam RM6.
Dalam tu klo kna dgn mse dpt tgk kakitangan mereka bg mkn mcm buaya.
Klo binatang kecik2 ni kita pn bleh bg mkn klo binatang ni xkyg lg.
Tips dalam ni klo nk beli mknn binatang better beli lebih carrot/lobak, spinach/bayam n fish pallet. 
Airis paling hepi dapat bg makan rabbit sebab rabbit datang dekat kaki dia. 
( Main reason kitorang pilih datang sini )
Mcm kami dorg byk bg kobis tp binatang tak byk yg mkn kobis ni.
Balik tu kami tapau makanan kt Restoren Siti Fatimah dkt jalan nak pergi Makam Mahsuri.
Makanan dia boleh tahan la tapi hrga agk sedikit tinggi.
Mgkn sbb kedai ni slalu jd tumpuan artis atau org kenamaan.
Petang tu kami ronda Cenang Mall.
Parking kt situ kna RM2/Sejam.
Kami singgah situ sbb ad kedai coklat yang biasanya mereka ad jual murah drpd biasa sbb da nak expired.
Malam tu kami cuba makanan dekat Restoren Haji Ismail dekat jalan pantai cenang tu.
So far makanan dia banyak berasaskam bakar2.
Kami xpilih bakar2 ni sbb mmg xtrasa nak perabis duit dkt mkn pn.
Selesai ntuk hari kedua.
Dapat 1 hari 1 tempat pn da ok sbb bwk budak kecik dorg cepat letih.

Hari Ketiga
Pagi tu kami siap2 brg n checkout terus.
Deposit dikembalikan semuanya.
Kami terus ke Makam Mahsuri.
Disini kami berbelanja t-shirts, kain batik n pelikat, minyak gamat, ubat siam hidu ntuk resdung 
( TT memang ada mslh resdung n wife paksa gak suruh beli. Redha jela ).
Semuanya dalam rm10 keatas setiap 1 kecuali minyak gamat kami dapat rm15 ntuk 2dozen botol kecik.
Semuanya kami beli di 1 kedai jadi dpt r murah sikit.
Sbnrnya nk ikut ad j lg kedai yg murah tp xsmpt nk survey disebabkan kesuntukan masa.
Selesai membeli di Makam Mahsuri ni kami sambung ke perkara yang utama kalau pergi langkawi, shopping coklat!
Kami k kompleks Haji Ismail Group (hig) yang baru.
Borong smpi penuh troli.
Time nk bayar ttbe tdengar coklat byk2 ni kna tax nnt.
Kami mmg xde bajet nk baya tax ni tp kami redah je r.
Kami terus ke Jeti Kuah nak balik dah.
Dalam kami nak cari parking kami ternampak burung helang besar.
Akhirnya sempat juga kami singgah di Dataran Lang Langkawi tu.
Lepas amk gmba kami parking n nk pulang kunci, kami kna tolak duit deposit kereta sbb lebih 2 jam.
Yang ni kami xtahu pn rpenya sewa kereta ni ikut jam.
Ambil pukul brp n pulang kna ikut mcm ambil.
**Deposit kereta tinggal RM30 drp RM50.
Nasib baik kami dapat tiket feri pukul 6 ptg.
Sebelum naik feri di kaunter Kastam mereka periksa secara rambang beg kami n tiada sebarang caj dikenakan.
Smpi feri kami anak beranak tidur terus tahu2 je da smpi Jeti Kuala Perlis.
Masa nak ambil kete cuma tunjuk resit j.
Alhamdulillah kereta masih dalam keadaan sempurna.
Lps tu kami singgah sembahyang di Masjid Terapung Kuala Perlis tu n Makan di gerai ikan bakar.
Sampai di Penang lebih kurang pukul 12Malam

Sampai sini coretan TT yang pertama kali sampai ke Langkawi.
Untuk gambar2 nanti TT uploadkan disini.


Ringkasan Kos:

Minyak pergi n balik Penang - Jeti Kuala Perlis 
Proton Saga BLM - RM60 (RM2.10/liter Ron97)

Tol Daripada Penang ke Plaza Tol Hutan Kampung
RM13 sehala (+RM1.60)

Parking Kereta Berbumbung
RM45 (3 hari 2 malam)

Tiket Feri
RM18 Dewasa RM13 Kanak2 untuk sehala

Kereta Sewa
Perodua Myvi RM120 (2 hari / 48 jam)
**Deposit kunci RM50

Minyak untuk berjalan
RM30 (3hari)

Federal Villa Langkawi
RM55/malam
 (Gov Rates - booking 3 bulan awal)
**Deposit RM200

Bird Paradise Wildlife Park
Dewasa RM18 Kanak2 RM12
(Boleh bagi makan binatang)

Friday, December 5, 2014

[Updated] Free Sample in Malaysia / Sampel Percuma di Malaysia

Salam

Nk kongsi freebies and free sample

For Baby/Children
22 Oct 2014 - Diapers - Huggies - Link
22 Oct 2014 - Diapers - MamyPoko - Link
22 Oct 2014 - Diapers - Drypers - Link
25 Oct 2014 - Diapers - Kao Merries - Link
31 Oct 2014 - Diapers - Babylove - Link
31 Oct 2014 - Diapers - NTPM(Diapex) - Link
23 Oct 2014 - Formulated Milk Powder - Abbot(Similac) - Link
23 Oct 2014 - Formulated Milk Powder - Dumex - Link
24 Oct 2014 - Formulated Milk Powder - Friso - Link
24 Oct 2014 - Formulated Milk Powder - Wyeth Nutrition(S26) - Link
29 Oct 2014 - Formulated Milk Powder - Mead Johnson(EnfagrowA+ ; Enfamama) - Link
29 Oct 2014 - Formulated Milk Powder - Mead Johnson(Sustagen) - Link
9 Nov 2014 - Cereals - Nestle (Cerelac) - Link
19 Nov 2014 - Cereals - Nestle (Lactokif) - Link
2 Dec 2014 - Supplement - Bio Life - Link
27 Nov 2014 - Lotion - Carrie Junior - Link
4 Dec 2014 - Lotion and Talcum Powder - Applecrumby ; Fish - Link



For Woman
22 Oct 2014 - Sanitary Napkins - Libresse - Link
22 Oct 2014 - Sanitary Napkins - Laurier - Link
22 Oct 2014 - Sanitary Napkins - Poise - Link
22 Oct 2014 - Face Cleanser - Clinelle - Link
23 Oct 2014 - Sanitary Napkins - Kotex - Link
24 Oct 2014 - Moisturizer - Estee Lauder - Link
25 Oct 2014 - Body Serum/Lotion - Vaseline - Link
25 Oct 2014 - Makeup Remover - Biore - Link
4 Nov 2014 - Feminine Wash - Lactacyd - Link
4 Nov 2014 - Feminine Wash - Esui - Link
5 Nov 2014 - Fragrance - Calvin Klein - Link
6 Nov 2014 - Fragrance - Escada - Link
11 Nov 2014 - Foundation Makeup - Esteelauder - Link
12 Nov 2014 - Skin Conditioner - Nivea - Link
13 Nov 2014 - Formulated Milk Powder - Anmum - Link
15 Nov 2014 - EDP - Balmain - Link
21 Nov 2014 - Breast Pad - MAM - Link
26 Nov 2014 - Serum - Clarins - Link
1 Dec 2014 - Deodorant - Dove - Link
2 Dec 2014 - Facial Treatment - ERH - Link
3 Dec 2014 - Facial Treatment - SK-II - Link
3 Dec 2014 - Facial Treatment - Shu Uemura - Link
4 Dec 2014 - Facial Treatment - Nanowhite - Link



Others
4 Nov 2014 - Shampoo - Unilever (Dove) - Link
7 Nov 2014 - Adult Diaper - Tena - Link
7 Nov 2014 - Formulated Milk Powder - Wyeth Nutrition Enercal Plus - Link
7 Nov 2014 - Cream Cracker - Munchy’s - Link
10 Nov 2014 - Adult Diaper - Caress - Link
11 Nov 2014 - Toothpaste - Trucare - Link
11 Nov 2014 - Adult Diapers - Certainty - Link
14 Nov 2014 - Eye Serum - Biotherm - Link
15 Nov 2014 - Acne Control - Papulex - Link
18 Nov 2014 - E-Book - Windows 8 - Link
18 Nov 2014 - Shampoo - Clear (Ice Cool Menthol) - Link
25 Nov 2014 - Gentle Skin Wash - Belvea - Link
4 Dec 2014 - Lotion - PIXY - Link

Disclaimer: Link yg diberikan atas usaha TT sendiri..barang yg diberikan bergantung pada manufacturer. Harap maklum

Some freebies may or already out of stock and expired. Please read carefully T&C at manufacturer website

Please share if this information valuable for you and your friends


CREDIT : soul333 (Carigold.com) & Freebies In Malaysia Link

Monday, June 3, 2013

[Rahsia Ilmu Rumah Tangga] Baca Atau Download " PERMATA YANG HILANG "

Assalamualaikum semua.

Hari ini baru tergerak hati nak berkongsi sesuatu yang sangat berfaedah untuk orang yang akan, sedang atau telah berkahwin.




Untuk Membaca Secara Online :

Untuk Mendownload :


*nota kaki: punya la lama berkahwin baru hari ini share. #apainiorang hahaha

Saturday, February 9, 2013

15 haiwan comel yg hampir pupus

Kesian kat haiwan2 nih comel lak. Kongsi info dengan korang.


Umumnya, apabila sebut tentang masalah kepupusan spesies di bumi ini, kita tidak boleh menyalahkan sesiapa selain diri sendiri iaitu manusia. Pertambahan populasi manusia dan kadar penggunaan bahan semulajadi telah meningkatkan lagi kadar kepupusan menate2 ni. 
Atau lebih spesifik lagi, kemusnahan habitat akibat aktiviti pembangunan dan perdangangan hidupan liar merupakan punca utama penurunan bilangan spesies di muka bumi ini. Disebabkan ketamakan kita sendiri, sanggupkah kita melihat menate2 comel yang tidak bersalah seperti di bawah ini pupus dan hilang terus dari muka bumi?





1. SAND CATS
kucing pasir merupakan satu-satunya spesis dari keluarga kucing yg tinggal di padang pasiaq, terutamanya di kawasan padang pasiaq di Afrika Utara, Asia Barat dan Asia Tengah. Sejak tahun 2002 kucing pasiaq ini telah disenaraikan sebagai haiwan yang terancam oleh IUCN (International Union for the Conservation of Nature) kerana penurunan populasi yang mendadak. Kesian.





2. Egyptian Tortoise
Egyptian Tortoise (kura-kura Mesir?) yang juga dikenali sebagai Kleinman's tortoise atau Leith's tortoise ini dianggap dalam keadaan terancam yang kritikal. Ianya dipercayai sudah pupus di Mesir, which is ironic, sebab namanya Egyptian Tortoise tapi tak boleh dijumpai di tempat bersempena dengan nama kura-kura ini. Ribuan sudah dihantar ke Amerika dan lain-lain negara dengan tujuan pembiakan dalam kurungan.





3. SEA OTTER
Sea Otter ini hampir pupus disebabkan aktiviti pemburuan yang ingin mengambil bulu mereka (apara takde bulu menate lain keh nak amik?) Mengapakah mereka tergamak nak membunuh menate secomel begini? Populasi haiwan ini di Barat Laut Pasifik berkurangan kepada kurang daripada 2000 ekor pada awal abad ke-20. Berita baiknya, dengan penguatkuasaan undang-undang, populasi sea otter ini telah meningkat kepada 100,000 hingga 150,000 ekor.


*klik "Teruskan Membaca Disini" untuk sambungan*

Sunday, February 3, 2013

[Tips] Selipar Aku Putus! =.=" Cuba Cara Ni =D


TT rasa mesti ada korang pernah mengalami situasi seperti ini. 


Berjalan pakai selipar (ke kedai, surau etc), tiba2 selipar kita putus seperti gambar di bawah ini?




CARA NAK SELESAIKANNYA DENGAN CEPAT DAN MUDAH

*klik "Teruskan Membaca Disini"*

Friday, January 18, 2013

Naikkan trafik blog/website anda!

hai semua, 
hari ni TT nak kongsi 1 lg tips untuk korang semua.
sebelum tu tgk printscreen drpd blog TT ni dlu ea

update 22/1/2013



daripada yg plg sedikit 27 org view lps tu trus mencanak naik ke 3000+.
apa rahsianya? hehehe. korang cuma download tutorialnya disini


korang jgn bimbang sebab ianya 100% PERCUMA!

selain itu boleh website ini juga boleh digunakan

10khits.com
globalautosurf.net

korang cuma register, kemudian "add new site" dan tggu approval (1 - 24 jam).
lepas da approve, korang akan dapat point (besenya 10 000 points)
cari "allocate point" dan korang letak berapa point yang korang nak guna dlm sehari.
lepas tu tggu la trafik korang mesti naik punya.
kalo korang nak tambah point2 tu, korang kena klik kt "surf" dan biarkan selama yang boleh.

Monday, January 14, 2013

Nyalakan Lampu Kalimantang Guna Bateri

-----------------

Kita biasa ternampak para peniaga di pasar2 malam menghidupkan lampu kalimantang dengan menggunakan bateri kereta 12V. Mungkin ada antara kita yang tertanya bagaimana lampu kalimantang yang memerlukan bekalan voltan 240V boleh dihidupkan dengan bateri kereta yang bervoltan 12V sahaja.

Sebenarnya mereka telah menggantikan litar elektrik lampu kalimantang tersebut menggunakan electronic ballast 12V. Alat ini akan menukarkan voltan arus terus 12V ke voltan tinggi arus ulang alik pada frekuensi tinggi.

Gambar di bawah menunjukkan litar elektrik lampu kalimantang yang biasa.


Untuk membolehkan lampu kalimantang dapat dihidupkan dengan menggunakan bateri 12V, tiub kalimantang hendaklah disambungkan dengan electronic ballast sahaja seperti gambarajah di bawah.




Electronic ballast 12V boleh didapati di kedai2 elektrik. Harganya tidak melebihi RM10.

-----------------------
Kredit to Zon152 dan tips lainnya di Carigold

Lajukan Kipas Siling Anda Yang Perlahan

---------------------------

Kadang-kadang kipas siling, kipas meja, kipas dinding atau exhaust fan di rumah kita menjadi semakin perlahan selepas diguna beberapa tahun walaupun kelajuannya dilaras pada tahap maksimum.

Mengapakah ini berlaku ? Adakah ia boleh dibaiki ?

Perkara ini berlaku disebabkan kapasitor yang terdapat pada motor kipas tersebut. Nilai Farad pada kapasitor tersebut telah berkurangan dan ini menyebabkan kelajuan kipas semakin berkurangan.

[I]Gambar 1 di bawah menunjukkan bentuk biasa kapasitor yang terdapat pada motor kipas [I]




Gambar 2 menunjukkan lokasi kapasitor pada kipas siling





Nilai kapasitor yang biasa digunakan pada kipas siling atau kipas meja di rumah adalah sekitar 2uF. Kapasitor yang berkualiti rendah biasanya nilai Farad akan berkurangan setiap tahun. Untuk membaiki kipas yang menjadi semakin perlahan itu, hanya gantikan sahaja kapasitor ini dengan yang baru.

Anda dinasihatkan supaya menggantikan kapasitor tersebut dengan nilai Farad yang sama dengan nilai Farad kapasitor yang asal. Menggunakan kapasitor yang mempunyai nilai Farad yang lebih tinggi akan menyebabkan kipas berpusing lebih laju, motor menjadi lebih panas dan ini boleh merosakkan gelung dalam motor kipas tersebut. Pastikan kapasitor tersebut mempunyai label voltan lebih dari 300VAC.

Pastikan juga anda menutup suis utama pada papan agihan elektrik semasa membuat kerja penggantian kapasitor kipas. Ini adalah untuk keselamatan.

FAQ


Di mana saya boleh mendapatkan kapasitor kipas?
Kapasitor kipas boleh didapati di kedai elektrik yang ada membuat kerja pembaikan peralatan elektrik atau kedai yang menjual komponen elektronik.

Kipas siling rumah saya tiba-tiba sahaja berpusing terbalik, angin hembus ke atas. Kenapa boleh jadi macam itu?
Adakah kipas anda kipas siling biasa? Jika ya, itu menunjukkan kapasitor kipas mengalami kerosakan. Gantikan kapasitor itu dengan yang baru.
Sekiranya kipas kawalan jauh, mungkin anda telah mengaktifkan fungsi 'reverse rotation' pada kipas tersebut. Fungsi ini akan menyebabkan kipas berpusing terbalik dan fungsi ini berguna di negara yang mempunyai iklim sejuk. Sekiranya kipas anda tidak mempunyai fungsi seperti ini tetapi kipas berpusing terbalik, ini menunjukkan kapasitor kipas telah rosak.

Saya ada masalah dengan sebuah kipas siling yang menggunakan remote control. Pada kelajuan 1 atau 2, kipas berpusing sangat perlahan, tetapi pada kelajun 3, kipas berpusing dengan laju. Adakah kapasitor dalam kipas ini perlu diganti ?
Masalah sebegini menunjukkan terdapat kerosakan pada papan elektronik dalam kipas tersebut, bukannya pada kapasitor kipas. Dapatkan orang yang mahir membaiki papan elektronik untuk membaiki kipas anda.

Kawasan perumahan saya baru-baru ini mengalami over-voltage menyebabkan 2 biji kipas siling rumah saya tidak berfungsi. Adakah ia boleh dibaiki ?
Adakah kipas anda ini kipas siling biasa atau kipas siling remote control ? Sekiranya kipas siling biasa, cuba ganti regulator (alat pengawal kelajuan kipas) kepada yang baru.
Sekiranya anda menggunakan kipas siling remote control, papan elektronik dalam kipas tersebut telah rosak. Dapatkan orang yang mahir membaiki papan elektronik untuk membaiki kipas anda.

Kipas meja saya berpusing perlahan walaupun telah diset pada kelajuan maksimum. Kapasitor kipas telah diganti baru tetapi kipas tetap perlahan. Kenapa boleh jadi seperti itu ?
Dalam kipas terdapat 2 jenis gelung, gelung 'start' dan gelung 'run'. Kerosakan seperti ini menunjukkan gelung 'start' telah putus. Kipas anda perlu dihantar ke kedai 'motor rewinding'. Tetapi kos rewinding untuk kipas adalah tidak berbaloi kerana kosnya sama seperti membeli kipas baru. Lebih baik beli kipas baru.


---------------------------
Kredit to ZON152 dan tips lainnya di Carigold

Mari Kenal PERFUME KITA!


-------------------
APA ITU PERFUME :)


Tak tau la korang tahu ke tak.. Bagi yang tahu, mungkin boleh share psl ni sket2.... bg yang tak tahu, sila usha bawah!! Harap dpt sedikit sebanyak menambah ilmu ttg perfume mase nk beli nt.. 

Bermulaaaanya di sini:

Apakah Eau De Toilette, Eau de Parfum, dan lain-lain.. maksudkan?

Istilah ini merujuk kepada kekuatan wangian, atau lebih khusus, berapa banyak kandungan PATI ditambah kepada alkohol gred tinggi dan/atau air.

'Parfum' (jenis umum paling pekat anda boleh beli) mempunyai perfume oil/ pati dlm 15-25% larut dalam alkohol. Mana-mana campuran dengan kadar yang lebih rendah daripada minyak alkohol dikenali sebagai 'Eau'. (cara sebut - eewwww )

--> Eau Fraiche (Usually 3% or less perfume oil)

--> Eau de cologne - EDC (2 - 5% perfume oil)

--> Eau de toilette - EDT (4 - 10% perfume oil) - Biasa ada pd kebanyakan brand..

--> Eau de parfum - EDP (8 - 15% perfume oil) - Brand agak mahal i.e Chanel no.5, etc..

--> Soie de Parfum (15 - 18% perfume oil) - Brand mmg mahal i.e Hermes, etc.. 

--> PARFUM (15 - 25% -- also sometimes referred to as Extract or Extrait) - Original Chanel no.5, etc..

--> Perfume oil/ pati (15-30% perfume oil in an oil rather than alcohol base)

Anda juga berkemungkinan utk jumpa 'Parfum de Toilette'. Kebanyakan syarikat pengeluar menggunakan istilah ini untuk menggambarkan kepekatan yang sama seperti 'Eau De Parfum', atau antara 'Eau De Parfum dan Parfum'(8-25%)


3 jenis wangian yang paling biasa anda beli adalah:

The Deep WEB : The Darkest Side Of InterneT

-------------

THE DEEP WEB

Bagi mereka yang tidak tahu, The Deep Web merupakan sesuatu yang mewakili sebahagian besar kandungan di internet yang tidak dapat diakses secara biasa melalui carian-carian utama seperti Google/Yahoo/Bing atau enjin carian lain.

Carian di internet hari ini, boleh dibandingkan seperti mengheret jaring merentasi seluruh permukaan laut, walaupun banyak ikan yang akan tersangkut di jaring, tetapi lebih banyak lagi yang masih tinggal dan ada di dasarnya. Dan bahagian yang tertinggal itu terus menjadi rahsia dan terlepas dari pandangan. Sama seperti Internet, kebanyakkan kandungan di internet dihasilkan secara dinamik dan disimpan jauh di dasarnya, enjin carian biasa tidak akan mampu mencarinya.


Berikut adalah beberapa fakta mengenai The Deep Web:
  1. Maklumat yang ada di The Deep Web sekarang ni hampir 500 kali ganda lebih banyak daripada maklumat yang ada di The World Wide Web.
  2. The Deep Web mengandungi 7500 Terabyte data berbanding 19 Terabyte data yang ada di The World Wide Web.
  3. The Deep Web menyimpan lebih 550 billion dokumen secara individu berbanding hanya 1 billion di The World Wide Web.
  4. Lebih dari 200 ribu laman web yang ada di The Deep Web buat masa sekarang.
  5. Di The Deep Web, lebih banyak kategori maklumat baru yang muncul setiap hari.
  6. Disebabkan terlalu banyak maklumat yang ada, The Deep Web sudah semakin sempit dan sukar untuk ditembusi.
  7. Kualiti maklumat di The Deep Web adalah 100 hingga 200 kali lebih hebat daripada The World Wide Web.
  8. Kandungan di The Deep Web lebih relevan kepada carian, pasaran dan domain.
  9. Lebih 95 peratus maklumat di The Deep Web adalah percuma dan boleh dikongsi secara bebas.


Apa Yang Ada Di The Deep Web?

Apa yang ada di bawah permukaan The Deep Web ialah apa yang tidak dibenarkan disiarkan di The World Wide Web. Di The Deep Web, hampir ada kesemua yang dicari oleh penggodam, saintis, pengedar dadah, pembunuh, ahli fizik, ahli revolusi, kerajaan, polis, pengganas, penyumbaleweng, pengumpul data, penculik, ahli sosiologi dan ramai lagi, merangkumi segenap aspek moral baik dan jahat.

(Tips & Tricks) [> Tutorial ROOT Inside!!! <] Kelab HTC Sensation , XE , XL

--------------------------
JOM ROOT HTC SENSATION/XE/XL
PANDUAN S-OFF UNTUK YANG DAH UPGRADE KE ICS 4.0.3, HBOOT 1.27.0000 DAN FIRMWARE 3.32


JADI APA2 KORANG TANGGUNG SENDIRI OK 

[FILE YANG PERLU KORANG DOWNLOAD]


>> Untuk kesenangan, korang kumpulkn semua ni dlm 1 folder nama ROOT HTC <<


-------------------
LAIN-LAIN

*Pergi ke Setting > Power > Uncheck Option Fast Boot
*Korang Backup siap2 sume yg ada dalam memory phone dan kt memory SD korg kt PC.!
*Pastikan Bateri korang PENUH atau sekurang2nya 70%!
*Sediakan paperclip atau klip kertas besi(sbb kte nk men HACK2 lps ni )


Tuesday, November 6, 2012

Review Kelajuan Dan Plan Untuk Semua Telco Jenis Fibre Optic (Fiber Optik)


Sedar tak sedar sekarang kita da ada internet berkelajuan tinggi.
Walaupn tak sume tmpt ada tapi sikit sebanyak merancakan industri dalam talian (online) terutama bagi kawasan bandar seperti lembah klang, JB dan penang.
Kali ni TT nk review skit plan yang ade ntuk internet jenis fibre optic kat Malaysia.
Antaranya Adalah 
TM Unifi, Maxis Home Fibre, P1 Fibre, TIME Fibre.
Meh bandingkan dlu antara semua telco yg ade ni. 


-------------------------------------------------------

Saturday, November 3, 2012

Semakan Keputusan Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat (F29)

Hehe.
Meh TT nak share ntuk korang yg malas2 nk cari link macam mana nk semak result keputusan peperiksaan korang hari tu.
Korang bleh klik pada link bwah ni



Link:

Wednesday, October 17, 2012

Download Movie Dengan Senang Lenang (Guna Torrent dan ZBIGZ.com)

Tajuk best kan?
Hahahahahaha
Saje takde idea lagi nak ltak tajuk ape.
Tapi TT nak ajar mendownload Movie (Dengan Senang-Lenang.Haha) menggunakan file torrent tapi tak guna software bittorrent (mcm uTorrent, BitTorrent, IMesh dsb).
Macam Mana tu? Hahaha. Pening Oden,

Nak Tahu Pasal Torrent, korang bleh rujuk kat sini :-

Ok2 TT ajar step by step ye :)

OK mula2 korang kena.. 


Wednesday, September 19, 2012

[Tutorial Android 1] Tips Memudahkan Perjalanan









Dah Lama Nak Sharing Benda Ni, Akhirnya Sedikit Kerajinan Tu Datang Juga. Hehe
Skang TT Nak Sharing Something Yang Memudahkan Kita Dengan Hanya Menggunakan Handphone Android.
Tak Kisah Jenis Apa, Version Berapa Tu Tak Penting (kot).
Yang Penting Apa? Pandai Semua. Kerjasama ye jawapannya?
Bukan lah. Tetapi korang kena ada sambungan atau connection Internet pada phone korg.
Camne nak ada internet tu? 
Tool2 yg disuggestkan nnt tu korg bleh download percuma di Playstore Samada pada phone atau melalui PC
Ok lepas tu? Kita teruskan.

(klik pada "Teruskan Membaca Disini" dibawah)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...