Wednesday, March 30, 2011

Programmer World

ape itu programmer??
(lihat video ini)

skg ni TT da smkin knal dgn PROGRAMMING.
bermula dgn C, C++, Visual Basic, PHP, MySQL n JAVA.
Tmbh dgn LingoScript(Macromedia Director), ActionScript(Adobe Flash), JavaScript, VBScript.
n skg lbih mjurus kpd JAVA.
skg ni lak kna blaja bnde baru yg slama ni xpnh blajar kt poli(PSMZA) dlu mahupun di pusat kmahiran(Puspatri) iaitu J2ME.
Java 2 Micro Edition a.k.a Mobile.
tp TT sbnrnya bkn nk cte psl ni pn.
hahahahahahahahahahahaha
sje nk ltak video2 ni ntuk korg tgk.
video fun bkaitan programming.

JAVA




C++



Last :)


Pesta. Yabebabedu~!

rini TT nk share 1 video yang bkal mguris hati mereka2 yang pnh kalah cmni.
hahahahaha.

Mesti Tgk Yang Ni


Tuesday, March 29, 2011

Jambatan Around The WORLD

meh tgk jambatan2 yg ade kt dunia ni. ni TT jmpe.xde info lak psl ni :)
















yang ni lak Made In Malaysia :D



Build The Bridge - Limp Bizkit 

Friday, March 25, 2011

Jom Buat Origami Pakai Duit Kertas $$$ (part 1)

Kotak Hadiah 

1. Meletakkan bil pada permukaan yang rata, menghadap ke atas. Lipat 3memanjang seperti yang ditunjukkan. juz wt lipatan bese j, anda akan pkai nanti.

 

2. Lipat 2 kt sblh knan dan kiri.


3. Lipat start daripada penjuru kiri atas 90 darjah. Ulang yang sama untuk penjuru kanan gk


4. korg lipat 45 darjah mcm kt gmba ni.


5. Lipat yg hujung bia ke atas. tgk gambo bwh ni.


6. Korg lipat bhgian tepi yg keatas td kedalam ruang kt tengah. buat ntuk kiri dan kanan. (xmuat pndai2 ejas r eh  )


7. Da siap ntuk kotak nk wat isi brg. (brg ape nk wat msuk dlm ni kcik sgt ) korg ltak r cincin. kte nk romantiks2 . Skg ni wat ntuk penutup lak. Bleh ulang cara yg kt atas ni dgn wat kotak besar skit. klo xmo ade cara len 

8. amk wet len lipat ikut kelebaran kotak korg td. pstu korg lilit. tgk gmba ni.





9. buka lilitan tu spy kte leh ejas jd besar skit. ni cara nk wat pnutup cam kotak mancis tu. 


10. ni cara nk tutup lilitan td tu. juz selitkn je.


11. korg msukkn kotak yg korg wat mula2 tu kt lilitan baru td tu n da pun siap !


tambahan 
hias r ikut skati korg k 



p/s:ni TT wat sndri tp pkai gmba org tau.

Wednesday, March 23, 2011

Kenangan Klasik Media

Lme dh TT cari iklan lama yang melibatkan artis yg terkenal skg.
bkn nk promot artis tp rse nk mgimbau knangan lalu.
yela skg ni bnde2 cmtu da ad dpn mta.
xleh nk dielakkan lagi.
jom kita tgk warisan yang masih tinggal :D


Anne Ngasri


Linda Jasmin


AZMIL MUSTAPHA



Sofea Jane


Norazah Aziz


Fauziah Ahmad Daud


Ziela Jalil



sebenarnya ada lg byk.tp TT mlas nk godeh2 mencari(paham x godeh2 tu ape :p ).
pepehal enjoy iklan yg ada k 

Tuesday, March 22, 2011

Truknya~ Apa Nak Jadi Ni!!

video

tajuk:melampau melanda kebosanan
mgsa:kucing aku sndri
lokasi:dpn umah
masa:lpas asar sblm maghrib.

Monday, March 21, 2011

Jom Tukar Template Blog (Blogger/Blogspot)

Blog TT (:: HaNiQaWaNiRa ::) kini bwajah baru tnpa khlgn plugin2 yg ad :)
klo ade yg hlg tu sbb plugin tu da xbfgsi.
Oleh krana ade request mtk TT wat tutorial psl tuka template ni.
(Makcik Lela = aku pun pomot blog ko gk ni)

Sebelum tu krg plih dlu template yg korg nk.
CONTOH : korg amk kt sini btemplates.com. (yg nk len p tny pkck GOOGLE)
lpas tu korg donload mne yg korg ske.
nnt korg akn dpt template tu dlm file zip.
korg extract dlu
nnt korg akn nmpk file .xml
file .xml ni r yg korg kna upload nnt.
ok bru kte truskn.

1. Pgi kt Design > Edit HTML
2. Sblm tu korg download dlu template korg yg korg gna skg ni. Pepehal sng korg nk recovery blik.
korang klik kt Download Full Template.
3. Lpas tu korg upload template yg baru(yg .xml tu).
4. nnt korg akn nmpk yg ni. korg klik keep widget.


5. lpas tu siap :)

Ade ptnyaan bleh diajukan :)


p/s : jap. perlu k gmba air kopi? msti r prlu. sbb air kopi ni simbol kepada JAVA.
n skg TT ade lah Junior Java programmer. hehe

Sunday, March 20, 2011

Tips Nak Beli Modem Broadband Dan Cara Nak Unlock Modem Maxis, Digi Untuk Celcom, Umobile, Maxis, Digi

Tips daripada TT ntuk korg pilih modem :)

1. 
korg plih modem asing mse nk lnggan plan broadband. 
Besenya modem yg korg dpt tu bkn free(wlaupun dorg kte modem tu free). korg akn byar hrga modem tu tnpa korg sdari. (klo korg nk gk tplang TT xksh :D )
lpas tu korg nk pkai modem ape? hehe rileks2. TT nk btau r ni
korg pkai r modem yg bese2 ade jual kt kdai fon. modem2 yg mrah je cm Huawei, CSL.
tme korg nk bli tu pstikn korg bli ntuk speed 3G/3.5G. Sbbnya mna la thu klo ttbe korg nk pkai yg mhal pny.
sbb ape nk pkai yg ni? sbbnya software ntuk modem ni korg leh ubah setting. jd sume line drpd mne2 telco bleh msuk. cmne kt tukar tgk kt bwh nnt eh? :)

2.
 korg gna engset korg sbg modem. gnakan pc suite. yg ad cm Sony n Nokia PC Suite. korg leh wat pkai kabel atau bluetooth.




Cara nk Unlock Modem
Ni slh satu cara korg nk unlock modem yg korg da bli skali pakej dgn plan. bese telco2 ni akan bg modem 'free' klo korg lggan bb(broadband) korg. Lps tu korg xnk dh pkai n tkar plan drpd telco len. Lps tu xkn korg nk bli modem baru kn? gnakan modem yg korg ad tu (kcli modem Vodafone beseny drpd celcom) cara yg TT nk btau ni ntuk modem yg bjnama Huawei. Cara2 nya:

1. Korg install dlu software modem. (klo da sedia install, xpe)

2. Pergi ke menu Tools > Options

3. Pilih Profile Management

4. Klik New lpas tu enter. korang masukkan ikut kolum2 yg ad ikut plan yg ko langgan macam kt bwh ni.


5. da siap klik save

6. setkn kt Set as Default dan tekan OK

screenshot

Akhir kata
ni yg dimanakan "mende leh ejas". ape tu? tu mknanya ape2 pun kte leh ubah sbb mnsia yg wat kn.
kdg tu bleh tp ssh n ade gk yg xbleh trus. tp sifat mnsia nk gk thu tu yg wat bnde2 ni leh diubah.
pepehal TT harap korg enjoy :)




sebarang kesulitan/kerosakan TT xtggung tau :| 

Saturday, March 19, 2011

Panduan Nak Melanggan Plan Broadband (Postpaid/Prepaid) dan Cara Nak Melajukan Broadband

Meh nak cte skit psl broadband ni. TT(tuan tanah/tuan pny blog/admin) nk review skit plan yang ade ntuk Celcom, Maxis n Digi. P1 n Yes TT review kmdian ye. Meh bandingkan dlu antara semua telco yg ade ni.













Perbezaan antara Digi, telco C dan telco M ( :p )

klik disini DiGi

kesimpulan
ikut TT, Digi yang paling ok wat mse ni. cuma line Digi ni xbbrp nk ok lg2 kt pinggir n luar bndar.

satu lg yg korg prlu thu knp pggna2 kte bb (broadband) dorg lmbb lg2 tme tgh atau akhr bln. Ikut t&c sume telco2 yg ad ni, klo dorg da smpi limit vq(bandwitch/volume quota) korg,scra automatik telco2 ni limitkn speed line korg.

cth: klo korg pkai Celcom RM48 n vq korg 1GB lps tu korg donlod movie saiz 1GB, tu mknanya korg da gna smpi limit vq korg. tme ni r celcom akan slowkn speed korg. bese yg wat kte gna byk vq ni klo korg kaki donlod, lyn video on9 / youtube (buffering tme korg tggu video ni pkai vq lbh krg cm korg donlod), slalu bka picture kt fb mem2.

tapi jgn bmbg (hehe), ada caranya nk dptkn blik speed korg tu. klo korg pkai yg unlimited tu xyh gna r cara ni. caranya ialah :

1. pergi k command prompt kt start > accessories > command prompt @ tekan button windows + r kt keyboard dan taip cmd @ start > run taip cmd.
lpas tu korg taip : ipconfig

2. cari pktaan IPv4 ..... : xxx.xxx.xxx.xxx


3. taip ping -t .
cth: ping 10.10.10.1 -t

4. biarkn bnd ni bjln slama korg nk on9.

5. bleh jg dgnakan untuk digi bb prepaid sbb bb ni xde limit vq ( tu yg best nye gna yg ni :D ) klo yg len tu rseny bek jgn gna cra ni tkut wat vq korg mkin cpt hbs.

credit to BudakBotak.com

amaran !
jgn gna klo vq korg lom hbs lg.cmne nk thu?sblm korg pny vq ni abs, telco korg akan hntr msj yg kte vq korg da nk smpi limit. try check kt SMS pada software bb korg klo korg rse sblm ni lju ttbe jd lmbab.

akhir kata, ntuk jimat bek korg amk yg prepaid. TT syor korg gna Digi Prepaid. klo tmpt korg xde line Digi sgt, korg pkai r Celcom (walaupun Celcom ni xde yg pakej ntuk shari). Bagi TT, Maxis ni agk mhal klo prepaid. (korg kre sndri. TT bnci nk mgira2 ni :D ). 

ni baru cte psl plan/pakej smta2 j, cmne dgn modem lak ? hurm. nk pnyelesaian mdah?
TT ade jlnny. jom g sblh :) klik sini 

Monday, March 7, 2011

wow! Ade Gak Yang Sbegini

Try Speed Internet - CESB

Friday, March 4, 2011

Cara Mendownload Jika Malas Nak Mendownload Satu2 Link Macam Rapidshare, Megaupload, Enterupload sbg

Sebelum ni kita belajar mendownload menggunakan Torrent.Kali ni kte guna pendekatan lain. ye aku paham xsume org rajin nk mendownload byk2 link yang bersangkutan macam http://rapidshare.com/../part01.rar pastu part 2 lak dan seterusnya.


ha. kali ni aku nk bagi 1 lagi tutorial mendownload dgn senang.

OK. No 1 :-

download software kat http://universal-share-downloader.en.malavida.com/. (xbesa pun saiz. Juz 9.02MB je)


wokey siap download.

amk fail tu ltak r kt mne korang ske. klo aku ltak kt D. senang nak cari nnt. kdg software ni auto startup kdg x.


kemudian korang extract here(ntuk pengguna software WinRar).
p/s : ntuk slamat korg bka file USD ni pstu tgk bpe fail yg ad. lpas tu ble lpas extract korg msukkn sume fail tu dlm folder bernama USD.

Skang ni korg klik r icon hijau bernama USDownloader. n ni la paparan muka ntuk software ni.


ok No 2 :-
cara nak gunakan software ni. contoh korg dapat link banyak2 cm kt bwh ni. korg copy sume.


ok skg kt software USD ni korg klik kt icon kertas bertindih 2 tu sebelah signboard merah. (nnt ade kuo 'paste link from clipboard')


nnt kuo cmni r.sume link kita da msuk kt dlm software ni.jd kte kna tggu je r sampi sume siap.

Dan Lain-Lain :-

Link yang USD leh support (aku try sndri)
  • Rapidshare
  • Megaupload
  • Enterupload
  • Hotfile
  • Uploading
Speed
  • ikut speed tenet korang. tapi bg aku ni speed bleh thn r laju. aku pnh try kt ofis(dlu2 pny cte.hehe) ltak dalam 100 link rapidshare time blik keje, sok pagi msuk keje da siap :D
Kelemahan
  • kdg x auto startup. apa startup ni? startup ni klo korg bka pc scra auto software akn run skali. oleh kerana fail ni kecik je jd xmggu sistem pc klo auto startup. ble korang wat auto startup,korg xyh nk 2xklik kt software ni klo nk truskn dowload. dpt lak klo lupa nk klik da bazir mse.
  • download akn jd sangkut2 n lmbt siap. kenapa? sbb link yg korang paste dlm ni ad mse waiting. lpas tu dorg xbg download drpd link yg sme byk2 dlm 1 mse. slen tu gk ade yg bleh 1 hari 1 link je. tp xksh srahkn kt software ni. dia thu r nk wat ape nnt. :)


OK skang da selesai tutorial kte. Ada masalah leh tnya. hehe. chowcincau!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...