Saturday, March 19, 2011

Panduan Nak Melanggan Plan Broadband (Postpaid/Prepaid) dan Cara Nak Melajukan Broadband

Meh nak cte skit psl broadband ni. TT(tuan tanah/tuan pny blog/admin) nk review skit plan yang ade ntuk Celcom, Maxis n Digi. P1 n Yes TT review kmdian ye. Meh bandingkan dlu antara semua telco yg ade ni.













Perbezaan antara Digi, telco C dan telco M ( :p )

klik disini DiGi

kesimpulan
ikut TT, Digi yang paling ok wat mse ni. cuma line Digi ni xbbrp nk ok lg2 kt pinggir n luar bndar.

satu lg yg korg prlu thu knp pggna2 kte bb (broadband) dorg lmbb lg2 tme tgh atau akhr bln. Ikut t&c sume telco2 yg ad ni, klo dorg da smpi limit vq(bandwitch/volume quota) korg,scra automatik telco2 ni limitkn speed line korg.

cth: klo korg pkai Celcom RM48 n vq korg 1GB lps tu korg donlod movie saiz 1GB, tu mknanya korg da gna smpi limit vq korg. tme ni r celcom akan slowkn speed korg. bese yg wat kte gna byk vq ni klo korg kaki donlod, lyn video on9 / youtube (buffering tme korg tggu video ni pkai vq lbh krg cm korg donlod), slalu bka picture kt fb mem2.

tapi jgn bmbg (hehe), ada caranya nk dptkn blik speed korg tu. klo korg pkai yg unlimited tu xyh gna r cara ni. caranya ialah :

1. pergi k command prompt kt start > accessories > command prompt @ tekan button windows + r kt keyboard dan taip cmd @ start > run taip cmd.
lpas tu korg taip : ipconfig

2. cari pktaan IPv4 ..... : xxx.xxx.xxx.xxx


3. taip ping -t .
cth: ping 10.10.10.1 -t

4. biarkn bnd ni bjln slama korg nk on9.

5. bleh jg dgnakan untuk digi bb prepaid sbb bb ni xde limit vq ( tu yg best nye gna yg ni :D ) klo yg len tu rseny bek jgn gna cra ni tkut wat vq korg mkin cpt hbs.

credit to BudakBotak.com

amaran !
jgn gna klo vq korg lom hbs lg.cmne nk thu?sblm korg pny vq ni abs, telco korg akan hntr msj yg kte vq korg da nk smpi limit. try check kt SMS pada software bb korg klo korg rse sblm ni lju ttbe jd lmbab.

akhir kata, ntuk jimat bek korg amk yg prepaid. TT syor korg gna Digi Prepaid. klo tmpt korg xde line Digi sgt, korg pkai r Celcom (walaupun Celcom ni xde yg pakej ntuk shari). Bagi TT, Maxis ni agk mhal klo prepaid. (korg kre sndri. TT bnci nk mgira2 ni :D ). 

ni baru cte psl plan/pakej smta2 j, cmne dgn modem lak ? hurm. nk pnyelesaian mdah?
TT ade jlnny. jom g sblh :) klik sini 

2 comments:

Zulma Izati said...

thanks ats info ni.. tgh pk jgk nk gna yg mna stu... :)

HaNiQaWaNiRa said...

pilih2.hehehe.
ade sebarang pertanyaan jangan malu2 nk tanya ea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...